اذعان رسانه آمریکایی به هوشمندی یمنی ها
تداوم عملیاتهای ارتش یمن در دریای سرخ و ناتوانی واشنگتن در مقابله مؤثر با آن نشاندهنده افول تدریجی نقش جهانی ایالات متحده بهعنوان یک قدرت دریایی و شکست در محافظت از منافعش است.
به گزارش ایسنا، رسانه آمریکایی در مطلبی با اشاره به ناتوانی ایالات متحده در مقابله با ارتش یمن در دریای سرخ، گزارش داد که انصارالله از توانمندیهایش و محدودیتهای آمریکا برای پیشبرد منافعش استفاده کرده است
به گزارش نشنال اینترست، انصارالله یمن با بهرهگیری هوشمندانه از ضعف و فشار بیش از حد بر نیروی دریایی ایالات متحده، توانسته است یکی از حیاتیترین آبراههای جهان را تحت کنترل خود درآورد.
ارتش یمن بهرغم حملات نیروی دریایی آمریکا و متحدانش، همچنان به تهدیدات خود در دریای سرخ ادامه میدهد و تقریباً ۲ سال است که این آبراه راهبردی را مسدود کرده است. در نتیجه، بیشتر کشتیها مجبور شدهاند مسیر طولانی و پرهزینه دماغه امید نیک را در جنوب آفریقا طی کنند و ایالات متحده نتوانسته از منافع خود و متحدانش در یکی از گلوگاههای کلیدی جهان حفاظت کند.
در عصر جدید جنگ دریایی، سامانههای موشکی ضدکشتی و پهپادها به ارتش یمن این امکان را دادهاند که تنگه راهبردی بابالمندب را ببندند. این بنبست برای ایالات متحده، بهعنوان یک قدرت دریایی بزرگ جهانی، پیامدهای خطرناکی دارد.
نخستین درس این تحولات، پیشرفت فناورانه است: پهپادها و سامانههای موشکی زمینی اکنون میتوانند ناوهای سطحی را از صدها یا حتی هزاران کیلومتر آنسوتر هدف قرار دهند. حملات انصارالله در دریای سرخ نشاندهنده دشواریهایی است که نیروی دریایی آمریکا با آن مواجه شده است. این نیرو که دیگر بزرگترین نیروی دریایی جهان نیست و جای خود را به چین داده، هنوز راهکاری مناسب برای مقابله با تهدیدات جدید پیدا نکرده است.
ناوهای هواپیمابر و شناورهای پیشرفته و پرهزینه نیروی دریایی آمریکا برای این نوع از جنگ چندان مناسب نیستند، و تطبیق آنها با شرایط جدید ممکن است سالها طول بکشد.
دومین نکته مهم، گسترش بیش از حد تعهدات نیروی دریایی آمریکاست. ناوگان آمریکا مجبور شده است تا ۲ گروه ناو هواپیمابر را به منطقه دریای سرخ اعزام کند تا از کشتیهای جنگی و تجاری در برابر حملات حوثیها محافظت کند. اما با وجود این حضور قدرتمند، مسیر دریایی همچنان مسدود مانده است. همزمان، چالشهای دیگر از جمله تهدیدات چین نیز همچنان ادامه دارد. در حالی که چین بیش از ۴۰۰ کشتی جنگی در اختیار دارد، ناوگان اقیانوس آرام آمریکا تنها حدود ۲۰۰ کشتی دارد.
زیرساختهای صنعتی و کشتیسازی فرسوده آمریکا مانع از آن میشود که نیروی دریایی این کشور از نظر عددی به چین برسد. با این حال، آمریکا متعهد است که از متحدانش همچون فیلیپین، ژاپن و کره جنوبی دفاع کند و باید برای دفاع از تایوان نیز آماده باشد.
افزون بر اینها، نیروی دریایی آمریکا باید برای مقابله با ایران نیز آماده باشد. اوایل امسال، این نیرو در دفاع از رژیم صهیونیستی در برابر حملات موشکی و پهپادی ایران ایفای نقش کرد، در حالی که همزمان با ارتش یمن در دریای سرخ نیز درگیر بود.
در چنین شرایطی، حضور دائمی و پرهزینه نیروهای آمریکایی در دریای سرخ برای مقابله با تهدیدات پراکنده و مکرر انصارالله، راهبردی غیرقابل دوام خواهد بود.
با درک این واقعیت، دولت ترامپ اخیراً تصمیم به تشدید عملیات گرفته و منابع هوایی بیشتری، از جمله بمبافکنهای B2، را برای حملات تهاجمی علیه یمن به میدان آورده است. اما هنوز مشخص نیست که تکیه صرف بر قدرت هوایی بتواند نتیجهای قطعی به بار آورد. اگرچه در سه هفته گذشته بیش از یک میلیارد دلار مهمات هوایی مصرف شده، اما حملات ارتش یمن در دریای سرخ همچنان ادامه دارد.
اگر قدرت هوایی نتواند انصارالله را متوقف کند، واشنگتن ناگزیر خواهد شد با تصمیمی سخت و سرنوشتساز روبهرو شود.
یک گزینه این است که ایالات متحده بهسادگی از دریای سرخ عقبنشینی کند و ادامه مقابله نظامی با انصارالله را به متحدان اروپایی بسپارد. بههرحال، اروپا بیش از آمریکا به مسیر ترانزیتی دریای سرخ وابسته است و در مجموع نیز متحدان اروپایی واشنگتن بیش از هزار شناور جنگی در اختیار دارند. برخلاف اوضاع نظامی در خشکی اروپا که در آن ناتو برای مقابله با روسیه و بحران اوکراین دچار کمبود توانمندی است، نیروی دریایی اروپاییها باید توان کافی برای مدیریت بحران دریای سرخ را داشته باشد؛ حتی در صورت خروج نیروی دریایی آمریکا.
احتمالاً همین دیدگاه بود که باعث شد «جیدی ونس»، معاون رئیسجمهور آمریکا، اخیراً اروپاییها را به دلیل عملکردشان در کارزار دریای سرخ مورد انتقاد قرار داده و خواستار مشارکت بیشتر آنها شود.
با این حال، رسانه آمریکایی با اشاره به خروج شتابزده آمریکا از افغانستان، هشدار داد که عقبنشینی از دریای سرخ پیام نادرستی به ایران ارسال خواهد کرد. چنین اقدامی بهعنوان نشانهای دیگر از افول راهبردی آمریکا تفسیر خواهد شد.
از سوی دیگر، ناتوانی آمریکا در توقف عملیاتهای ارتش یمن در دریای سرخ اعتبار این کشور نزد متخدانش را کمرنگتر کرده و واشنگتن باید این را تا حدی جبران کند.
به اذعان رسانه آمریکایی، ارتش یمن توانسته آمریکا را در یک تنگنای راهبردی قرار دهد و واشنگتن دیگر نمیتواند به یک وضعیت بنبست و بینتیجه ادامه دهد. این بحرانی است که یا باید بهطور قطعی حل شود، یا آمریکا باید هزینههای راهبردی سنگینی را بپردازد.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز